เหตุผลง่ายๆ ทำไมต้องเรียน ป.โท ม.กรุงเทพ

 

มีเหตุผลเพียงไม่กี่ข้อสำหรับคนที่กำลังตัดสินใจเรียนต่อปริญญาโทเพราะหลังจากจบการศึกษา ในระดับปริญญาตรีแล้วหลายคนเลือกที่จะศึกษาต่อในระดับปริญญาโททันทีแต่บางคนก็เลือกที่จะทำงานก่อน1-2ปีหาประสบการณ์แล้วค่อยเริ่มมองหาที่เรียนต่อระดับปริญญาโท ต่างจากรุ่นก่อนๆ ที่จะมุ่งเน้นหาประสบการณ์หรือสร้างประสบการณ์ในการทำงานเพียงอย่างเดียว

 

การมองหาหลักสูตรที่สามารถนำไปใช้ตอบโจทย์ในการทำงานในปัจจุบันและคาดหวังต่อหลักสูตรที่เข้าไปศึกษาต่อว่าจะสามารถเพิ่มศักยภาพในการทำงานให้กับตัวเอง เพื่อนำผลงานที่เพิ่มมากขึ้นนั้นไปต่อรองค่าตอบแทนกับผู้บริหารระดับสูงต่อไป แต่ปริญญาโทหลักสูตรไหนที่จะตอบโจทย์คนรุ่นใหม่ได้ดีที่สุด ทั้งในเรื่องการเป็นมืออาชีพในสายอาชีพและการเป็นผู้ประกอบการรุ่นใหม่ไฟแรง กว่า 30 ปีที่ มหาวิทยาลัยกรุงเทพ เปิดสอนหลักสูตรบัณฑิตศึกษา ที่เน้นการเรียนจากประสบการณ์และการพัฒนาความคิดเชิงธุรกิจที่สร้างสรรค์และแตกต่าง มุ่งหวังผลิตมหาบัณฑิตคุณภาพที่มีคุณวุฒิและความชำนาญ เพื่อก้าวขึ้นเป็นผู้บริหารระดับสูง ในโลกธุรกิจปัจจุบันสร้างโอกาสให้ทุกฝันของคนรุ่นใหม่ไปสู่ความสำเร็จที่ยิ่งใหญ่ โดยเฉพาะธุรกิจด้านการสื่อสารกับการสอนระดับปริญญาโท สาขานิเทศศาสตร์

มหาบัณฑิต  (Master Communication Arts) และ สาขาบริหารธุรกิจมหาบัณฑิต (Master of Business Administration) ที่มาแรงแซงโค้งพร้อมตอบโจทย์ความต้องการคนรุ่นใหม่ได้ดีที่สุดเช่นเดียวกับ 5  นักศึกษาปริญญาโท ม.กรุงเทพ ตัวแทนคนรุ่นใหม่ที่จะมาร่วมแชร์ประสบการณ์การตัดสินใจเรียนต่อปริญญาโท พร้อมกับต่อยอดความฝันในอนาคตไว้อย่างสวยงามได้อย่างสวย

 

เริ่มต้นที่ “มีน” สุชารัตน์ วลิกาษรางศ์กุล สาวคนน้อยวัย 26 ปี ที่มีความสามารถเกินอายุให้เหตุผล

ที่เลือกศึกษาต่อในระดับปริญญาโท คณะนิเทศศาสตร์มหาบัณฑิต (การสื่อสารเชิงกลยุทธ์) ว่า อยากยกระดับวุฒิการศึกษาให้สูงขึ้น ให้สมกับตำแหน่งหน้าที่การงานระดับสูงที่ได้รับมอบหมาย พร้อมกับลบภาพครหาหลายคนมองว่าเป็นเด็กเส้น “มีนมีประสบการณ์ทำงานมา 3 ปี หลังจากเรียนจบ BUIC ที่มหาวิทยาลัยกรุงเทพ จากนั้นก็ทำงาน

ไปด้วย เรียนไปด้วย สำหรับเหตุผลที่เลือกเรียนต่อ เพราะก่อนหน้านี้เป็น Agency ทำงานด้าน Marketing ให้กับบริษัทที่มีชื่อเสียง มีหน้าที่การงานที่ดี ตำแหน่งสูง แต่ด้วยลุคที่ดูเหมือนเด็ก อายุแค่ 26 มีความสามารถ

เกินอายุ ทำให้ผู้บริหารบางท่านพูดได้ไม่เต็มปากถึงความสามารถของเรา จนทำให้หลายคนมองว่า เราเป็นเด็กเส้นก็รู้สึกไม่ดีและไม่ชอบให้ใครมาดูถูกเราแบบนี้ ยิ่งตอนนี้เราอยู่ในโลกที่มีการแข่งขันสูงมาก จึงตัดสินใจเรียนต่อ หวังว่าวุฒิการศึกษาในระดับปริญญาโทจะสามารถการันตีความสามารถแบบที่ไม่มีใครดูถูกเราได้มีน บอกอีกว่า ก่อนเข้ามาเรียนก็ตัดสินใจอยู่ว่า จะเรียนที่ไหน เพราะคณะนี้มีสอนแค่ 2มหาวิทยาลัยเท่านั้น ซึ่งใช้เวลาไม่นานในการตัดสินใจ เลือกเรียนที่ ม.กรุงเทพ เพราะคุ้นเคยกับการเรียนที่นี่ บริบททุกอย่างลงตัว ทั้งหลักสูตรและเวลาเรียน

 

“ช่วงแรกๆ ต้องใช้เวลาปรับตัวค่อนข้างมาก เพราะเราจบหลักสูตรอินเตอร์มาก่อนแล้วต้องมาเรียนปริญญาโท ภาคภาษาไทย แต่โชคดีที่มีสังคมเพื่อนดี อาจารย์ผู้สอนน่ารักเป็นกันเอง และที่สำคัญเรียนที่นี่ไม่ได้สอนให้ท่องจำไปตามทฤษฎี แต่เรียนในรูปแบบที่ทำให้เกิดการหยั่งรู้ได้ด้วยตนเองจนเกิดเป็นการเรียนรู้ได้ตลอดชีวิตเรียนแบบทันสมัย เรียนสนุก ไม่เครียด” มีน บอกอีกว่า ถือว่าเป็น โอกาสดีจริงๆ เพราะเลือกเรียนในสิ่งที่ชอบ โดยเฉพาะด้านการสื่อสารเชิงกลยุทธ์ และเคยผ่านงานด้านนี้มาก่อน มีประสบการณ์ ทำให้เข้าใจเนื้อหาได้ดี เรียนง่ายขึ้น 

 

“ตั้งใจว่า หลังจากเรียนจบปริญญาโทจะกลับไปทำงานด้านการตลาดเน้นเจาะจงเฉพาะสายมากขึ้นทำอะไรที่เกี่ยวกับ planning strategy ค่อยศึกษากลยุทธ์องค์กรในการสร้างธุรกิจผสมผสานกับประสบการณ์ที่มีอยู่ให้ดียิ่งขึ้น

 

เช่นเดียวกับรุ่นพี่ร่วมหลักสูตรนิเทศศาสตร์มหาบัณฑิต (การสื่อสารเชิงกลยุทธ์) อย่าง “ป๊อป” ปรีดี นุกุลสมปรารถณา เอ่ยว่า ด้วยหน้าที่การงานที่รับผิดชอบ แค่ประสบการณ์การทำงานอย่างเดียวก็คงไม่พอ  จำต้องใช้การสื่อสารเป็นหลัก จึงต้องหาทักษะความรู้ใหม่ๆ อยู่เสมอ

“หลังจากเรียนจบปริญญาตรี นิเทศฯ ม.กรุงเทพ ผมก็ลุยทำงานมาตลอด 10 ปี ตั้งใจจะเรียนต่อ ตั้งแต่เมื่อ 5 ปีที่แล้ว แต่พลาดโอกาสมาตลอด คราวนี้ตั้งใจจะเรียนต่อให้ได้ เพื่อเพิ่งองค์ความรู้ให้กับตัวเองเพราะตอนนี้ทำงานตำแหน่งผู้จัดการด้านการตลาดและประชาสัมพันธ์ สถาบันยานยนต์ สังกัดหน่วยงานภายใต้กระทรวงอุตสาหกรรม ทำงานด้านการตลาด การสื่อสาร ยิ่งต้องรู้เรื่องใหม่ๆอยู่ตลอดเวลา”

 

ด้วยความคุ้นเคยในฐานะศิษย์เก่า ป๊อบจึงตัดสินใจได้ง่าย ด้วยการเรียนต่อปริญญาโทที่ ม.กรุงเทพ “ เรารู้ว่า นิเทศฯ ที่นี่ดีและเด่น และตัวผมเองเป็นคนชอบอะไรไม่แน่นอนตายตัว มีอิสระทางความคิด ชอบสร้างสรรค์ ที่นี่น่าจะเหมาะกับตัวตนมากที่สุด และอีกเรื่องที่สำคัญ คือ อยากพิสูจน์ว่าเราจบจากที่นี่ เราสามารถประสบความสำเร็จในการทำงานได้เหมือนกัน อาจจะไม่ได้มีชื่อเสียงเหมือนจบจากมหาวิทยาลัยรัฐดังๆ สำหรับคนที่ชอบสายนิเทศศาสตร์อย่างผม ต้องทำงานอยู่กับอะไรที่เกี่ยวกับสื่อ การโฆษณา การประชาสัมพันธ์ และการสื่อสารถือเป็นสิ่งสำคัญที่สุด ซึ่งหลักสูตร MCA การสื่อสารเชิงกลยุทธ์ ที่เรียนอยู่ เป็นเรื่องที่เราจำเป็นต้องเรียนรู้เพื่อให้เกิดการเท่าทันทั้งด้านการทำธุรกิจ ซึ่งการเสริมความรู้อยู่ตลอดเวลาเป็นสิ่งที่มีความจำเป็นต้องทำ

 

“แม้ว่าเราจะสามารถหาข้อมูลต่างๆได้ใน อินเทอร์เน็ต แต่ระดับการศึกษาที่สูงขึ้น มันให้อะไร

มากกว่า การศึกษาไม่ใช่แค่เพียงใบผ่านทางเพื่อการประสบความสำเร็จในหน้าที่การทำงานเพียงอย่างเดียว แต่มันสร้างให้เราเป็นคนที่มีคุณภาพ และมีคุณค่าได้ นี่เป็นสิ่งที่ ม.กรุงเทพ สามารถให้กับเราได้ เพียงแค่เราตั้งใจและทุ่มเท”ป๊อป บอกอีกว่า การเรียนปริญญาโท สำหรับคนที่มีประสบการการทำงานมาแล้วจะสามารถควบคุมปัญหาทุกอย่างได้ดี เพราะจะรู้วิธีการแบ่งเวลางาน เวลาเรียน และวิธีการหาข้อมูล ซึ่งเจ้าตัวตั้งใจว่า ถ้าเรียนจบปริญญาโท ก็อยากเป็นอาจารย์พิเศษ  ให้ความรู้กับคนอื่นๆ และเป็นการทบทวนความรู้อยู่ตลอดและไม่ลืมทักษะวิชาที่เรียนมาด้วย

 

ถัดมาที่ “โอม” หะริน จงเจริญรัตน์ นักศึกษาปริญญาโท หลักสูตรบริหารธุรกิจ มหาบัณฑิต (MBA) ผู้มีความฝันกับการสร้างธุรกิจเป็นของตัวเอง และมั่นใจว่าหลักสูตร ปริญญาโท MBA จะช่วยตอบโจทย์ความฝันการทำธุรกิจที่ใฝ่ฝันไว้ให้เป็นจริง“จริงๆ โอมทำงานมาตั้งแต่อายุ 19 ปี ตอนเรียนปริญญาตรีก็ทำงานไปด้วย เคยผ่านงานด้านการตลาดอสังหาริมทรัพย์ จนกระทั่งหยุดทำงานประจำและเลือกที่จะทำธุรกิจเป็นของตัวเอง เพราะโอมเชื่อว่าการทำธุรกิจเป็นสิ่งสำคัญของการตอบโจทย์ชีวิต ทำให้เราเป็นนายของตัวเอง เป็นเจ้าของธุรกิจอย่างที่เคยฝันไว้ และนั่นเป็นเหตุผลที่ตัดสินใจเรียนต่อปริญญาโท MBA”

        โอม เผยความรู้สึกประทับใจในทุกครั้งที่ได้กลับมาที่ ม.กรุงเทพ “บรรยากาศการเรียนที่นี้เป็นกันเอง อาจจะเป็นเพราะผมผูกพันกับที่นี้มาตั้งแต่เรียนปริญญาตรี พอกลับมาเรียนอีกครั้ง รู้สึกว่า สบายๆ ไม่เครียดอย่างที่คิด ส่วนเรื่องเรียน ผมได้เรียนกับอาจารย์ของมหาวิทยาลัย และอาจารย์พิเศษที่อยู่ในวงการด้านการตลาดจริงๆ ทำให้มีโอกาสเรียนรู้การทำงานจริง จับเม็ดเงินจริงๆ และเสียเงินจริงๆ ทำให้ชั่วโมงเรียนน่าสนุก”ถามว่า เรียนยากไหม สำหรับผมไม่ยาก เพราะเป็นวิชาที่น่าสนใจอยู่แล้ว เพราะเราอยากนำความรู้ที่ได้ไปใช้จริงในการทำงาน ชอบการตลาด แต่อาจจะไม่ชอบเรื่องตัวเลข สถิติ แต่ต้องก็เรียนรู้กันไป สำหรับอนาคตหลังจากเรียนจบ ผมตั้งใจว่าจะเก็บเงินเที่ยวรอบโลก สร้างแรงบันดาลใจและกลับมาทำงาน อยากมีรายได้ 7 หลักต่อเดือน ตอนนี้ทำงานในตำแหน่ง MD ของบริษัทตัวเอง ชื่อ The Your Agency เป็นบริษัทเกี่ยวกับการหานักแสดงหน้าใหม่อยากแนะนำให้น้องๆ รุ่นพี่ที่สนใจเรียนปริญญาโท อยากให้ตั้งใจ จะทำงานไปด้วยเรียนไปด้วยก็ได้ เก็บความรู้ เก็บเงินสร้างตัว เอาประสบการณ์ที่เราได้จากการทำงานไปใช้ในชั้นเรียน และนำความรู้จากห้องเรียนมาประยุกต์ใช้ในการทำงานได้ เรียนอย่างมีสติ ชีวิตที่ประสบความสำเร็จ คือ ชีวิตที่รู้ว่าเราชอบอะไร และนำมาแปรเป็นมูลค่าให้กับคนในสังคม”

 

ส่วน “ป๊อบ” นพรัตน์ มาศรัตน นักศึกษาป.โท หลักสูตรบริหารธุรกิจ มหาบัณฑิต (MBA)  ศิษย์เก่าคณะศิลปกรรมศาสตร์ สาขาออกแบบนิเทศศิลป์ เผยว่า ชอบการเรียนการสอนของ ม.กรุงเทพ ตั้งแต่สมัยเรียนปริญญาตรี จึงตัดสินเรียนต่อปริญญาโท MBA  เพราะไม่ได้สอนให้ท่องจำ ที่นี้สอนให้สามารถปฏิบัติได้เลย

 

สมัยนี้โลกมันพัฒนาไปไวมาก ความรู้เฉพาะหรือความรู้เพียงด้านเดียวมันไม่พอ ต้องหาความรู้เพิ่มเติม บวกกับการสนับสนุนจากครอบครัวที่ทำงานเกี่ยวกับสายบริหารและธนาคาร ให้เรียนต่อ ป.โท MBA เพราะจะสามารถไปต่อยอดการทำงานในอนาคตได้หลายทางสำหรับเรื่องการเรียน ป๊อบบอกว่า ด้วยพื้นฐานที่ไม่ได้เรียนด้านบริหารมาก่อน ทำให้ช่วงแรกกังวลกับวิชาคำนวณอยู่บ้าง แต่ก็ผ่านไปได้ด้วยดี ส่วนวิชาการจัดการองค์กร ธุรกิจระหว่างประเทศ เป็นวิชาที่สนุก แต่ก็ต้องติดตามข่าว อ่านหนังสือ และมีความรู้รอบตัวพอสมควร ไม่งั้นเราจะไม่รู้และเข้าใจด้านธุรกิจเลย โชคดีที่ช่วงแรกที่เริ่มเรียนไม่ต้องปรับตัวอะไรมาก เพราะผมเรียนภาคปกติวันธรรมดา ก็จะมี เพื่อนๆที่เพิ่งจบหรือเพื่อนๆรุ่นเดียวกันมาเรียนเยอะ

 

ทั้งนี้ ป๊อบตั้งใจไว้ว่า หลังจากเรียนจบ ป.โท จะไปหาประสบการณ์ที่ต่างประเทศสักปีสองปี แล้วกลับมาทำงาน หรือไม่ก็เรียนต่อ ป.เอกด้วย “ผมอยากแนะนำคนที่จะมาเรียนต่อ ป.โท ว่า เราจะต่อโทไปเพื่ออะไร และเราอยากเรียนต่อโทในด้านไหน ศึกษาหาข้อมูลแต่ละคณะให้ดี ว่าเรียนแล้วได้อะไร ตรงกับที่เราอยากเรียนหรือเปล่า หรือ เราสามารถนำความรู้ตรงนี้ไปต่อยอด อะไรต่อได้บ้าง เพราะผมมั่นใจว่า คนที่กำลังจะต่อโท ก็คงมีวุฒิภาวะโตพอจะตัดสินใจได้แล้ว และขอให้ตั้งใจเรียนและสนุกกับการเรียน”

 

ปิดท้ายที่ “เฟิร์ส” -คริษฐ ฟูแสง นักศึกษาปริญญาโทหลักสูตรบริหารธุรกิจ มหาบัณฑิต (MBA)ทายาทเจ้าของปั้มน้ำมัน ที่ต้องการเก็บเกี่ยวประสบการณ์การทำงานในเมืองกรุง และเพิ่มเติมองค์ความรู้ทักษะด้านบริหารเพื่อนำไปต่อยอดธุรกิจครอบครัวในอนาคต “ผมมองว่าการที่เราจะเป็นผู้บริหาร หรือเป็นเจ้าของธุรกิจ จำเป็นจะต้องรู้ระบบการบริหาร ไม่ว่าจะเป็นการบริหารคน การบริหารต้นทุน การบริหารทรัพยากร หรือเรื่องอื่นๆ ก็ตาม ผมเลือกเรียนบริหาร เป็นคณะที่ตอบโจทย์มากที่สุด” ในฐานะศิษย์เก่า ม.กรุงเทพ คณะบริหารธุรกิจ เฟิร์สรู้สึกว่า ตนเองโชคดีที่เรียนจบแล้วมีงานให้เลือกทำตั้งแต่สถาบันการเงิน และบริษัท อสังหาริมทรัพย์ เลือกทำงานอยู่ 1 ปี จึงตัดสินใจออกจากงานมาเรียนต่อ เพราะคิดว่าการเรียนจบแค่ปริญญาตรีคงไม่เพียงพอ ปริญญาโทเท่านั้นที่จะทำให้มีต้นทุนที่สูงขึ้น มีวิสัยทัศน์ที่กว้างขึ้นแน่นอน “สำหรับเหตุผลเลือกเรียนที่ ม.กรุงเทพ มี 3 ปัจจัยหลัก เริ่มต้นที่หลักสูตร หลักสูตรที่ผมเรียนอยู่เป็นหลักสูตรใหม่ ซึ่งผมเป็นนักศึกษารุ่นแรกที่เรียนเป็นหลักสูตรนี้ ใช้ระยะเวลาเรียนแค่ 1 ปี แตกต่างจากหลักสูตรอื่นที่ต้องใช้เวลาเรียน 2 ปี ผมมองว่า เป็นหลักสูตรที่น่าสนใจ ทำให้เราประหยัดทั้งเวลาและค่าใช้จ่าย เรียนแค่1 ปี ก็สามารถเรียนจบปริญญาโทแล้ว แถมได้ไปศึกษาดูงานที่ต่างประเทศด้วย

 

ด้วยหลักสูตรที่เข้มข้นและใช้ระยะเวลาเรียนเพียง 1ปี ทำให้เฟิร์สแอบหวั่นใจ กลัวว่าจะเรียนหนัก เครียด เรียนไม่จบ “หลักสูตรนี้เรียนหนักจริงๆ เรียนวันละ 7 ชั่วโมง แต่ไม่ได้เรียนทุกวัน เรียนวันเว้นวัน มีเวลาให้นักศึกษาอย่างเราได้ผ่อนคลาย ไม่เครียดเหมือนที่คิดไว้ มีเวลาให้เราได้ทบทวนบทเรียนที่เรียนมา ผมอยากได้เกียรตินิยม จึงตั้งใจว่า ช่วงเวลา 1 ปี ต้องพยายามตั้งใจเก็บเกี่ยวความรู้ให้ได้มากที่สุดเป้าหมายหลังเรียนจบปริญญาโท เฟิร์ส บอกว่า ตั้งใจว่าจะเก็บประสบการณ์การทำงานในกรุงเทพสักพักและ จะกลับไปพัฒนาธุรกิจปั้มน้ำมันที่บ้านต่างจังหวัดเพราะผมมองว่า ปั้มน้ำมันกรุงเทพกับต่างจังหวัดต่างกัน แล้วเมื่อผมเลือกมาเรียนในเมืองกรุงแล้ว ก็อยากจะเก็บเกี่ยวความรู้ที่ทันสมัย กลับไปพัฒนาต่างจังหวัดให้มีเหมือนกับกรุงเทพ เพื่อที่จะทำให้ธุรกิจของเราเติบโตยิ่งขึ้น”

174 thoughts on “เหตุผลง่ายๆ ทำไมต้องเรียน ป.โท ม.กรุงเทพ

 1. I was wondering if you ever thought of changing the
  page layout of your blog? Its very well written; I love what youve got to say.

  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2
  images. Maybe you could space it out better?

 2. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic
  to be really something that I think I would never understand.
  It seems too complicated and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try
  to get the hang of it!

 3. I am really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog.
  Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one today.

 4. 3000zł další den půjčky chwilówki Piekary snížily půjčky od nebankovních úvěrů zajištěných kreditních Owicim oranžová
  ano dokumentující RÚ bankovní úvěry PKO, jak to funguje Koo úvěr v PKO Bank
  SA fóru.

 5. Sms pravidla nebankovní úvěrové uplatňovat vliv na lidi
  klusu att var výpůjčky chwilwka 500 zlotých největší volených v nejlepší
  ceny.

 6. Výsledky 1 – 100 z 100, říjen 08 – společnost provozující usadí kreditních karet ve městě Spokane Valley komerčních
  služeb přímého plat 175 000 a souhlasila, aby 30
  nejlepších společností obchodníka peněžní zálohu
  v říjnu 014 014 Po 7.

 7. Searchpozyczki Nebankovní přes internet prostřednictvím nebankovních
  úvěrů mé skvělé pokrmy a je třeba Lukas
  navíc nebankovní pozyczka, aniž by BIK kamarády do SMS může
  halucinace úvěrovou linku wkowy dostal Alior Bank na identifikační karty v.

 8. What’s up to every body, it’s my first visit of this webpage; this blog includes remarkable and in fact excellent information in favor of readers.

 9. Ӏ ԝaѕ curious iif you eᴠeг thoᥙght of changing tһe layout
  of yor blog? Іts very wеll written; I love whɑt youve ɡot
  to saу. But mayЬe you coᥙld a little more
  in thе wway ᧐f content so people could connect with iit better.

  Youve got an awful ⅼot օf text for only
  hаving 1 or 2 images. Mаybe you couⅼԀ space it out ƅetter?

 10. Great beat ! I would like to apprentice while
  you amend your web site, how can i subscribe for a blog website?

  The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted
  of this your broadcast provided bright clear idea

 11. Hi there just wanted to give you a quick heads up and let you know a feew of the pictures aren’t loading properly.

  I’m not suee why but I tthink itss a linking issue. I’ve tried iit
  in two different web browsers and both show thee same
  results.

 12. Remarkable issues here. I am very hаppy to
  loօk уour post. Thankѕ ɑ lot and I’m having ɑ look forward tⲟ touch you.
  Will you kindly drop me a e-mail?

 13. Hi, i think that i saw you visited my web site so i came to “return the favor”.I am trying to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 14. Heya i am for the first time here. I found this board and I to find It truly helpful & it
  helped me out much. Ihope to offer one thing back and
  help others such as you ided me.

 15. Pingback: writeaessay
 16. My developer is trying tߋ persuade me tо move to .net from PHP.
  I have alwаys disliked tһe idea ƅecause οf the
  expenses. But he’s tryiong none the lesѕ. I’ve been ᥙsing WordPress
  ߋn numerous websites fοr aboit a уear аnd аm anxious about switching to anothеr
  platform. Ι haνe heard great thingѕ aƅߋut
  blogengine.net. Is tһere a waү I can transfer aⅼl my wordpress posts іnto it?
  Ꭺny hеlp woսld ƅe grеatly appreciated!

 17. Pingback: Viagra generico
 18. Pingback: Viagra vs cialis
 19. Pingback: Buy generic cialis
 20. Pingback: Generic viagra
 21. Howdy! I кnow this is kіnd of off topic but Ӏ was wondering іf you kneԝ wheгe I could find
  a captcha plugin fоr mу comment form? I’m using the samе blog platform as
  yours and I’m һaving difficulty finding ߋne?
  Thanks a lot!

 22. I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 23. My brother recommeded I might lie this web site. He was ojce entirely right.

  This publish actually made my day. You can not belioeve simplly how much time I hhad spent foor
  this info! Thanks!

 24. Wojderful itesms from you, man. I’ve be mindful youhr stuff prior to and
  you aare simply too fantastic. I really likee what you’ve received right here, cwrtainly like wnat you’re saying and the
  waay whwrein yoou assert it. You’re making it
  enjoyabe and yoou continuee tto care for to kewp it sensible.
  I cant wait too rerad far more from you. This iis realpy
  a wondderful site.

 25. Pingback: Cialis online
 26. Pretty component of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to say that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you get entry to persistently rapidly.

 27. It is indeed my belief mesothelioma is usually the most deadly cancer. It has unusual traits. The more I actually look at it the harder I am confident it does not act like a true solid flesh cancer. In the event that mesothelioma is usually a rogue virus-like infection, therefore there is the chance for developing a vaccine along with offering vaccination for asbestos open people who are vulnerable to high risk with developing long run asbestos related malignancies. Thanks for expressing your ideas about this important health issue.

 28. With havin so much written content do you ever run into any issues of
  plagorism or copyright violation? My site has a lot of unique content I’ve either
  written myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it
  up all over the web without my authorization. Do you know any techniques
  to help prevent content from being stolen? I’d genuinely appreciate
  it.

 29. You could definitely see your enthusiasm in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 30. I was just searching for this information for a while. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your site. I wonder what is the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative sites in top of the list. Usually the top sites are full of garbage.

 31. Thanks a lot for the helpful content. It is also my opinion that mesothelioma cancer has an very long latency time, which means that indication of the disease may well not emerge right up until 30 to 50 years after the initial exposure to asbestos fiber. Pleural mesothelioma, which is the most common style and has an effect on the area about the lungs, may cause shortness of breath, torso pains, as well as a persistent cough, which may result in coughing up our blood.

 32. There are some fascinating cut-off dates on this article however I don’t know if I see all of them center to heart. There is some validity but I’ll take hold opinion till I look into it further. Good article , thanks and we would like extra! Added to FeedBurner as nicely

 33. Thanks for the new things you have exposed in your article. One thing I would really like to touch upon is that FSBO relationships are built after a while. By presenting yourself to the owners the first end of the week their FSBO will be announced, prior to masses start off calling on Wednesday, you make a good network. By mailing them methods, educational components, free reviews, and forms, you become a great ally. If you take a personal interest in them along with their problem, you build a solid link that, on most occasions, pays off in the event the owners decide to go with a broker they know as well as trust preferably you.

 34. Thanks for the ideas shared in your blog. One more thing I would like to talk about is that weight loss is not all about going on a dietary fads and trying to lose as much weight as possible in a set period of time. The most effective way to burn fat is by getting it bit by bit and right after some basic suggestions which can allow you to make the most from your attempt to shed pounds. You may be aware and already be following a few of these tips, yet reinforcing understanding never does any damage.

 35. Things i have seen in terms of personal computer memory is the fact that there are technical specs such as SDRAM, DDR and so forth, that must fit the technical specs of the mother board. If the personal computer’s motherboard is fairly current and there are no main system issues, improving the ram literally takes under one hour. It’s one of many easiest laptop upgrade treatments one can think about. Thanks for discussing your ideas.

 36. This design is incredible! You definitely know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 37. I am usually to blogging and i really respect your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your site and preserve checking for brand new information.

 38. Helpful information. Fortunate me I discovered your website unintentionally, and I’m surprised why this coincidence didn’t took place in advance! I bookmarked it.

 39. I don’t even know the waay I stopped upp here, however I thought this post was once good.
  I don’t know who you’re buut certainly you’re going to a famous bllogger when you aren’t already.
  Cheers!

 40. Good article. It is very unfortunate that over the last years, the travel industry has already been able to to fight terrorism, SARS, tsunamis, bird flu virus, swine flu, and also the first ever true global recession. Through everything the industry has really proven to be powerful, resilient in addition to dynamic, getting new strategies to deal with misfortune. There are often fresh challenges and the possiblility to which the sector must again adapt and behave.

 41. We’re a bunch of volunteers and opening a new scheme
  in our community.Your site offered us with helpful information too work on. You
  hace performed a formidable job and our whole community can be
  thankful to you.

 42. I don’t even know how I ended up here, but
  I thought this post was good. I do not know who you are but
  certainly you are going to a famous blogger if you are not
  alreadry 😉 Cheers!

 43. My coder is trying to comvince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress oon several websites for about
  a year and amm worried about switching to another
  platform. I hsve heard excellent thinbgs about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all myy wordpress content ito it?
  Any help woul be really appreciated!

 44. If youu arre going for most excellent contents like
  I do, simply go to see this website daily because it offers feature contents, thanks

 45. Every weekend i used to pay a quick visit this site, because i
  wish for enjoyment, for the reason that this this site conations truly pleasant
  funny data too.

 46. I am sure this piece of writing has touched all the internet people, its
  really really nicee poet on building up new weblog.

 47. Pingback: Buy cialis online
 48. Hello great blog! Does running a blog like this take
  a large amount of work? I have absolutely no knowledge of programming but I was hoping to start my own blog in the near future.
  Anyways, if you have any suggestions or techniques
  for new blog owners please share. I know this is off subject however I simply had to ask.
  Appreciate it!

 49. You can definitely see your expertise within the work you write. The sector hopes for more passionate writers such as you who aren’t afraid to say how they believe. All the time go after your heart.

 50. It’s my opinion that a foreclosures can have a major effect on the applicant’s life. Real estate foreclosures can have a 8 to several years negative effect on a debtor’s credit report. The borrower having applied for a mortgage or any loans even, knows that the particular worse credit rating can be, the more hard it is to have a decent bank loan. In addition, it could affect a borrower’s power to find a reasonable place to let or rent, if that will become the alternative real estate solution. Interesting blog post.

 51. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 52. Thanks for any other informative site. Where else could I am getting that kind of info written in such a perfect way? I have a venture that I’m simply now operating on, and I’ve been on the look out for such info.

 53. Thanks for your intriguing article. One other problem is that mesothelioma is generally due to the inhalation of dust from asbestos fiber, which is a cancer causing material. It can be commonly witnessed among workers in the construction industry with long contact with asbestos. It can also be caused by residing in asbestos covered buildings for some time of time, Genetic makeup plays a crucial role, and some people are more vulnerable for the risk in comparison with others.

 54. Pretty great post. I just stumbled upon your weblog and wished to mention that I have really enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing for your rss feed and I hope you write again soon!

 55. Another issue is that video games are normally serious in nature with the most important focus on knowing things rather than fun. Although, there’s an entertainment facet to keep the kids engaged, each one game is frequently designed to work towards a specific skill set or program, such as mathmatical or scientific research. Thanks for your posting.

 56. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the internet the simplest thing to
  be aware of. I say to you, I certainly get irfked whiloe peoplee think abhout worries that they just do not know about.
  You managed to hit the nail upon the top and defined
  out tthe whole thikng without having side-effects ,
  people can take a signal. Will probably be back to get more.
  Thanks

 57. Hi everyone, it’s my first ppay a qiick visit at this web site,
  and post is genuinely fruitful designed ffor me, keep up posting these types of articles or reviews.

 58. Someone necessarily help to make seriously articles I’d state. This is the very first time I frequented your website page and up to now? I surprised with the research you made to create this particular publish extraordinary. Fantastic process! ffbekgfakbkegakg

 59. wonderful submit, very informative. I ponder why the other specialists of this
  sector don’t notice this. You must continue your writing.
  I’m sure, you’ve a great readers’ base already!

 60. each time i used to read smaller content which also
  clear their motive, and that is also happening with this post
  which I am reading now.

 61. Aw, this was an extremely good post. Finding the time and actual effort to create a
  top notch article… but what can I say… I put things off a lot and don’t manage to get nearly anything done.

 62. Greetings! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew
  where I could get a captcha plugin for my comment form? I’m using
  the same blog platform as yours and I’m having problems finding one?
  Thanks a lot!

 63. I’m pretty pleased to uncover this site. I want to to thank
  you for ones time for this particularly fantastic read!!
  I definitely enjoyed every little bit of it and I have you
  book-marked to look at new things on your blog.

 64. Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get
  a lot of spam remarks? If so how do you reduce it, any plugin or
  anything you can advise? I get so much lately it’s driving me crazy so any support is very much appreciated.

 65. I have learn some good stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting.
  I wonder how a lot effort you place to make this type of fantastic informative web site.

 66. Wow! This blog looks just like my old one! It’s on a completely different topic but it has
  pretty much the same page layout and design. Superb choice of colors!

 67. For the reason that the admin of this web site is working, no doubt very quickly it will be renowned, due to its feature contents.

 68. Excellent website. Plenty of useful information here.
  I’m sending it to a few buddies ans additionally sharing in delicious.
  And certainly, thanks on your effort!

 69. you’re actually a excellent webmaster. The website loading velocity is incredible.
  It seems that you’re doing any unique trick.
  Moreover, The contents are masterwork. you have performed a
  wonderful process on this topic!

Leave a Reply

Your email address will not be published.